Vår och bekymmer

Mitt Australiensiska Bönträd (Castanospermum Australe) mår dåligt. Den började sloka för någon månad sedan, och på sistone har bladen blivit gulfläckade. Jag har slagit i böcker men inte hittat någon ohyra eller sjukdom som riktigt passar in. Ungefär en tredjedel av bladen har fått gula bladnerver, först i mitten för att så sprida sig till nerverna på sidan. De blad som är värst drabbade har även fått mörkgröna fläckar, framför allt i bladets början. Jag har letat noga men inte hittat några kryp, varken i jorden eller på/under bladen. Nu har jag isolerat den (så gott det går i min lilla lägenhet, den står en meter från närmsta växt nu) och frågat experterna i Odla.nu:s forum efter hjälp.
Så här fin såg växten ut innan den började må dåligt:

image66

Och så här risig är den nu:

image67 image68

image70 image71


Men annars är det fint och bra. I början av mitten av januari var de prydnadskålhuvuden jag satt i balkonglådan genomruttna och riktigt äckliga av allt regn, så jag tog bort dem. För att fylla deras plats mellan den vita ljungen chansade jag och köpte vårblommor, krokusar. Jag har haft tur med vädret ända sedan dess så de har inte dött, och nu börjar en av dem blomma! Nu är våren här!

image72

Kommentarer
Postat av: Jenni

Vad mysigt med balkong och pilla och dona :)

2008-02-26 @ 21:42:24
URL: http://missjenni.blogg.se
Postat av: Rosengeranium (Parkettodlaren)

Hm, det skulle kunna vara järnbrist (chlorosis) - de gula bladnerverna tyder på det. Prova med att pulverisera en järntablett och strö ut över jorden. Det kan också vara en svampsjukdom på rötterna iom. att du fått andra fläckar på bladen också. Eller så kan det vara en kombination av båda.

Kul med krokusarna! Hoppas de får leva länge än!

2008-02-28 @ 17:33:05
URL: http://parkettodlaren.blogspot.com/
Postat av: knivlisa

ÅÅh tack, vad fin du är jag blev jätteglad. Puss!

2008-03-02 @ 01:23:37
URL: http://knivlisa.blogg.se
Postat av: HKH Hertiginnan Anne af Uppsala

hej hur kommer det sig att du har en blogg om växter?

2008-03-05 @ 21:50:22
URL: http://veckomagasinet.se
Postat av: Joppe

När hertiginnan fått tag i dig är det kört ;) Tack för piken förresten, bilder från mitt nya rum kommer men jag batteriladdaren verkar ha försvunnit i flytten.. Det löser sig hoppas jag! Jag har ingen efarenhet av bönträd men bekymmer har jag minsann haft. Det kommer som sagt beskrivas.

2008-03-06 @ 04:03:33
URL: http://joppelito.blogg.se
Postat av: Annika

Joppe: Jo, men det gör ingenting. Jag är riktigt förtjust i henne, på sätt och vis.

Hertiginnan: Jag har en blogg om mina växter för att ha koll på dem, nu har jag foton och litet text om vad som händer med dem så jag kan gå tillbaka och titta. Till exempel kunde jag jämföra ett foto på mitt slokande bönträd med ett gammalt foto på det när det mådde bra, och se så inte slokningen bara var inbillad.
Jag hoppas att jag någon gång ska skriva något som inspirerar eller instruerar någon annan också.

2008-03-06 @ 12:07:58
URL: http://floraochblogg.blogg.se
Postat av: Fabianlena

God bless you

2009-04-07 @ 11:32:22
URL: http://fabianlena.20six.fr

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0