Omplanteringsgrundkurs

Någon annanstans på internet var det någon som aldrig planterat om en krukväxt som frågade hur man gjorde. Jag svarade och tänkte dela med mig här också:


1. ha ett bra underlag så du inte skräpar ner hela golvet. Nu på sommaren kan du vara utomhus, annars går köksbänken bra eller en vaxduk på golvet.

2. Ta ut växten ur innerkrukan. Den kan sitta ganska hårt om den blivit för stor, försök undvika att slita sönder rötterna. Istället kan du vända den upp och ner och slå på botten, eller slå krukan mot en bordskant.

3. Rensa bort en del jord från rötterna, försök försiktigt sära på rötterna så de inte sitter ihop i en stor boll.

4. Ta fram din litet större nya innerkruka. Lägg i ett lager lecakulor i botten, ca två kulor djupt. Lägg på litet jord, lagom så plantan kommer lagom högt upp. Är innerkrukan en lerkruka med ett stort hål i botten kan du täcka för hålet med en skärva av en gammal trasig kruka, ett trasigt glas eller en litet större sten. Det ska inte vara helt tätt, men inte heller vidöppet.

5. Sätt ner plantan. Häll på jord på sidorna så krukan blir full. Det ska sticka upp ungefär lika mycket av plantan som det gjorde innan. Du behöver inte pressa in jorden i krukan, utan slå istället krukan mot golvet (eller mattan om du har grannar på våningen under) ett par gånger så packar jorden själv ihop sig så du kan hälla på litet till.

6. Vattna mer än vanligt.

7. Färdig!

Ett spjut!

Det mest spännande som hänt med mina växter i år är när det växte fram ett sojut.
Jag hade inte brytt mig om dem så mycket under en priod, och när jag så tittade på dem igen hade en av dem (en trevlig grön växt med spräckliga blad som jag inte kunnat identifiera) fått en meterlång kvist som växte rakt upp.
Här är den inringad:



Det har inte växt så mycket sedan dess, nu når det precis över kanten på ampeln bredvid. Ett till, mindre spjut har vuxit fram bredvid, det är kanske hälften så långt som det första. Högst upp på spjuten finns två bladrosetter, och det ser ut som om fler blad är på väg fram.

Ungefär samtidigt som spjuten väte fram blommade växten med skira vita blommor:



Om någon kunde hjälpa mig identifiera växten vore jag evigt tacksam.
Idag ska jag plantera om den. Jag har tänkt göra i ordning några klätterväxter till balkongen och då dessutom omplantera några krukor som jag inte hann med tidigare i våras, då jag egentligen borde ha gjort det.

På våren är jag elak

När det nu är vår så måste man beskära igen. Den här gången klippte jag inte till så många växter, och jag tog bara kort på de två mest radikala ingreppen; en hibiskus och en bägarranka.

Hibiskusen var inte särskilt storvuxen, men ganska spretig. Jag klippte först ganska försiktigt:



Men ändrade mig sedan och klippte ned den rejält:



Bägarrankan hade vuxit sig fruktansvärd. Med bröllop och nytt jobb förra våren blev det inte av att jag gjorde något åt den, så den hade blivit ett stort kråkbo av förvildade smågrenar som jag litet halvhjärtat hade försökt böja ner mot spaljén:


Efter en extreme makeover:



Var den till sist så här ynklig:


Jag hoppas ändå att ynklig är bättre än tokig, och den har redan massor av nya skott. Jag är inte säker på om jag borde klippa ned dem redan nu och klippa litet i taget, eller vänta till nästa vår och ge den en brutal omgång då också.

Tillbaka på vagnen

Jag såg att Joppelito börjat skriva igen och kände en stark motvilja mot att vara sämre, så här är jag nu.

Nu är det några år sedan det bloggades sist, jag har klippt mig och skaffat ett jobb och dessutom gift mig när jag då ändå höll på.
Viktigare för krukväxterna är att jag flyttat, från en etta till en tvåa på 50m2. Lägenheten ligger i samma hus som den gamla så det är samma öst-väst läge som gäller, men nu har jag ett helt nytt fönster att fylla.
Mitt nya jobb är som ombudsman för Vänsterpartiet, så vi får se hur mycket bloggande som hinns med under valrörelsen, men någon liten garderobsblomma då och då ska väl hinnas med om än kanske uppblandad med en gnutta klasshat.

Jag har absolut inte glömt krukväxterna när jag varit borta från bloggen. Till exempel fick våra bröllopstårtsdekorationer, Leia och en svart stormtrooper (det är inte Darth Vader, för det hade varit äckligt) och en get som vi fick i present (plus att en afrikansk familj då fick en riktig, levande get) stå i hibiskusen ett tag innan jag insåg att det nog inte var det smartaste för att bevara dem för eftervärlden.





RSS 2.0